Dobre przepisy. Szybki obiad – makaron Aglio e Olio

Dobre przepisy. Szybki obiad – makaron Aglio e Olio

4 stycznia, 2021 0 przez Redakcja

W zabieganym i zapracowanym świecie, skarbem są szybkie przepisy na przygotowanie smacznego obiadu. A jak szybko i smacznie to na pierwszy ogień kłaniają się makarony.

Uwielbiamy prostotę kuchni włoskiej, dzięki której możemy szybko przygotować na obiad smaczne makarony. Nie potrzebujemy wyszukanych składników, gdyż zazwyczaj wszystko co potrzeba – mamy w naszych kuchennych szafkach. Jednak przepisów na makarony w sieci znajdziemy multum. Dlatego ja proponuję przepis na szybki makaron w stylu aglio e olio z kurczakiem (lub indykiem), słodką papryką i nutką ostrości.

Opisywany makaron może zostać spożyty natychmiast po przygotowaniu, ale będzie również odpowiedni do ostudzenia, przełożenia do pojemnika obiadowego i spożycia następnego dnia po wcześniejszym podgrzaniu (nawet w mikrofali).

Szybki makaron Aglio e Olio – składniki:

– makaron dla 2 osób – może być spaghetti lub tagliatelle
– 1 filet z piersi kurczaka (lub kawałek podobnej wielkości fileta z piersi indyka)
– ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka lub indyka (w zależności od mięsa)
– 1 czerwona papryka słodka (podłużna i cieńsza niż tradycyjna papryka czerwona)
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– sos tabasco
– sól

Szybki makaron Aglio e Olio – przygotowanie:

W osolonej wodzie gotujemy porcję makaronu dla 2 osób. Wybieramy makaron spaghetti lub tagliatelle i przygotowujemy go al dente (gotujemy około 6-8 minut). W tym czasie kroimy resztę składników i zaczynamy ich smażenie.

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy około 1-2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki przyprawy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.

Słodką paprykę kroimy najpierw na pół, usuwamy pestki i „białe paski” wewnątrz, a następnie kroimy w cienkie paski.

Rozgrzewamy lekko patelnię i wrzucamy obtoczone w oliwie i przyprawie kawałki mięsa. Mięso obsmażamy z każdej strony tak długo, aż mięso będzie gotowe do spożycia i dorzucamy pokrojoną wcześniej słodką paprykę. Wszystko smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 1-2 minuty.

Następnie wrzucamy na patelnię ugotowany wcześniej makaron i dolewamy pozostałą oliwę (1-2 łyżki stołowe). Doprawiamy dodaniem 4-5 kropel sosu tabasco (dla lubiący ostrzejsze potrawy można dać więcej sosu tabasco). Całość podsmażamy na średnim ogniu około 2-3 minut cały czas regularnie mieszając.

Przygotowanie tej potrawy zajmie nam mniej niż 20 minut. W zamian dostaniemy prosty i szybki makaron aglio olio z kurczakiem (lub indykiem), słodką papryką i wspomnianą nutą ostrości dzięki dodaniu sosu tabasco. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet laicy gotowania.

Smacznego!